DERS DAĞILIMI VE HAFTALIK DERS PROGRAMI
OLUŞTURMA SİSTEMİ (HDS)
TANITIM VE KULLANIM KILAVUZU
“HDS” programı üniversitelerin meslek yüksekokullarında ve fakültelerinde her eğitim öğretim yılının başında yapılan ders dağılımı ve ders programı hazırlama işlemlerini web ortamından hazırlanabilmesini sağlayan bir programdır. Ders programları hazırlamanın yanında sınav programları hazırlama (vize, final, bütünleme vs.) özelliği de bulunmaktadır. Program web tabanlı olması sebebiyle internet bağlantısının olduğu her yerden bağlanılarak işlemlerinizi yapabilirsiniz. Ders programlarının ve sınav programlarının hatasız bir şekilde yapılması ve tamamlanması genel olarak bölümlerde bir kişi üzerinde büyük bir yük oluşturduğu göz önüne alındığında ve her akademik yılın başında büyük zaman kaybına sebep olduğunu düşündüğünüzde HDS sizin için gerçek bir çözüm aracıdır. HDS bir web uygulaması olduğundan evinizden, mobil telefonunuzdan sisteme bağlanıp işlem yapabilirsiniz.
Genel olarak özelliklerini verdiğimiz HDS programı kullanılmaya başlandığında ne kadar çok işin üstesinden geldiğini daha iyi anlayacaksınız.
HDS web tabanlı bir uygulama olduğundan, bir web sunucu üzerine kurulur. Kullanıcılar kişisel bilgisayarlarından uygulamaya internet tarayıcılarını kullanarak erişebilirler. HDS’ yi satın aldığınızda tüm kurulum işlemleri tarafımızdan yapılacaktır. Şekil-1’1’de HDS’ ye ait giriş sayfası görülmektedir.
Şekil-1: HDS Giriş Sayfası
HDS programında iki ekran mevcuttur. Birisi bölüm başkanları için hazırlanan başkan ekranı, diğeri ise program koordinatörlerinin kullandığı koordinatör ekranlarıdır. Bölüm başkanları kendilerine verilen kullanıcı adı ve şifre ile sisteme giriş yaptıklarında Şekil-2’deki başkan ekranı ile karşılaşırlar.
Şekil-2: Başkan ekranı
Benzer şekilde koordinatörler kendilerine başkanlar tarafından tanımlanan kullanıcı adı ve şifrelerle giriş yaptıklarında Şekil-3’deki koordinatör ekranı ile karşılaşırlar. Şimdi başkan ekranındaki menülerden başlayarak nasıl kullanılacağını anlatalım.
Şekil-3 : Koordinatör ekranı
Burada bölüm başkanı ekranında yer alan menüler tek tek ele alınmıştır. Menü alt adımlarında neler yapıldığı ve buradaki işlemleri yaparken dikkat etmeniz gerekenler genel olarak ifade edilmiştir.
Tanımlama İşlemleri : Her programda olduğu gibi HDS programında da ilk aşama tanımlama işlemleridir. Tanımlama işlemleri menüsü hem başkan hem koordinatör ekranlarında mevcuttur. Burada yer alan işlemler sırasıyla, fakülte veya yüksekokulda yer alan bölüm ya da programların tanımlanması, fakültede veya yüksekokulda derse girecek akademik personellerin tanımlanması, bölüm veya programlara ait derslerin tanımlanması, fakülte veya yüksekokulda yer alan dersliklerin tanımlanması, bölüm veya programlarda görev alacak koordinatörlerin tanımlanması işlemleridir. Şekil-4’de akademik personel tanımlama ekranı, görülmektedir. Diğer tanımlama işlemleri benzer mantıkla yapılmaktadır.
Şekil-4: Akademik personel tanımlama ekranı
Ders Dağılımı İşlemleri
Şekil-5: Ders dağılımı
Ders Programları İşlemleri
· Bu menü altında ilk göze çarpan işlem “Bölümlere Derslik Dağıtma” işlemidir (Başkan ekranında). Bu menüde bir bölümün bir dönem içerisinde kullanacağı derslikler bölüme aktarılır. Bölümün ders programını yapmak için sisteme giren koordinatör, ders programı veya sınav programı hazırlarken kendisine atanan bu derslikleri kullanabilir. Şekil-6' da bölümlere derslik dağıtma işlemi görülmektedir.
Şekil-6: Bölümlere derslik dağıtma
Şekil-7: Ortak dersler için ders programı
Şekil-8: Haftalık ders programı hazırlama koordinatör
Şekil-9: Bölümlere göre ders programları
Listeleme işlemi yapıldıktan sonra ekran görüntüsü Şekil-10 daki ekran görüntüsü ile karşılaşırsınız. Bu sayede tüm bölüm/programların ders program çıktıları tek bir şablona dönüştürülmüş olur. Çıktıları alınarak duyuru panolarına aktarılabilir.
Şekil 10: Ders programı tamamlandıktan sonra ekran görüntüsü
Şekil-11: Öğretim elemanı ders programı
Şekil-12: Dersliklere göre ders programları
Şekil-13: Öğretim elemanı istek girişi
Sınav Programaları menüsü kullanılarak, çakışmaların olmadığı vize, final, bütünleme ve ek sınav türleri yapılabilmektedir. Bu menünün ders programı hazırlama menüsünden biri fakı vardır.
· “Sınav Programı Hazırlama (Ortak Dersler)” işlemi şekil-14'de görüldüğü üzere bölümlerde ortak olan derslerin sınav programını tek noktadan yapabilmeyi sağlamaktadır.
Şekil-14 : Ortak derslerin sınav programı
· “Sınav Programı Hazırlama Genel” işlemi koordinatör ekranı ile aynı özelliğe sahip olup, bir bölümün sınav programının hazırlanmasını sağlar.
Şekil-15: Sınav programları hazırlama
· “Bölümlerin Sınav Programları” işlemi sınav programları tamamlandıktan sonra yıl, yarıyıl ve bölüm bilgisi seçildikten sonra istenen bölümün sınav programını getirmektedir.
Şekil-16: Bölümlerin sınav programları
· “Öğretim Elemanının Sınav Programı” işlemi bir öğretim elemanının farklı bölümlerdeki sınavlarının tarih, saat gözetmen adı vs. bilgileri ile listelenmesini sağlar.
Şekil-17: Öğreti elemanlarının sınav programları
· “Öğretim Elemanı Gözetmenlik Durum Listeleme” işlemi seçilen öğretim elemanının hangi sınavlarda gözetmenliğinin olduğunu listelemek için kullanılır. Öğretim elemanları bazen gözetmen oldukları sınavları unutabilmekte veya haberdar olamamaktadır. Ancak HDS sistemi sınav haftasında bu tür aksaklıkların yaşanmasını bu özelliği sayesinde bertaraf etmiş olur.
Şekil-18: Gözetmenliklerin listelenmesi
Bu menü altında yer alan “Derslik Durumu Görüntüle” işlemi seçilen bir gün ve saatte hangi dersliklerin bol olduğunu listeler. Bu özellik ders programları hazırlarken kullanılır.
Şekil-19: Derslik durum sorgulama
“Şifre Değişikliği“ işlemi her iki ekran içinde de var olan ve sistemdeki kullanıcıya şifresini değiştirme özelliği sağlayan bir özelliktir.
“Toplu E-posta Gönderme” özelliği başkan ekranında yer alan, sisteme kayıtlı olan e-posta adreslerine ders programları ve sınav programları linkini yollamak için kullanılan bir özelliktir.
Şekil-20: Toplu E-posta gönderme ekranı